Forrige Neste

God gjennomføring av Den 17. Norske Psykologikongressen

Den 17. Norske Psykologikongressen ble nylig avholdt på Oslo Kongressenter. Meetings har vært involvert i denne kongressen siden den aller første ble arrangert og den samler normalt flere hundre deltagere. Årets kongress ble spesiell og vi har tatt en prat med utdanningssjef i Norsk Psykologforening, Bjørnhild Stokvik, om hvordan de forberedte seg og gjennomførte kongressen.

 

Planleggingen av kongressen var igang lenge før 12. mars. Hvilke avveininger ble gjort i forhold til å arrangere årets kongress?

Bjørnhild: Den årlige psykologikongressen er en viktig møteplass for mange psykologspesialister. På vårparten tenkte vi at det var for tidlig å avlyse, og at vi ville se an hvordan pandemien utviklet seg. Vi ville ikke avlyse umiddelbart, men ha is i magen og se om kongressen lot seg gjennomføre eller ikke. Da det nærmet seg holdt vi på samme tanke. Det vi hele tiden vurderte var viktigheten av våre kurs og kongresser for psykologer og psykologspesialister som har behov for faglig påfyll og trenger kurs og konferanser som vedlikeholdsaktivitet for opprettholdelse av spesialiteten. Inntil 200 deltagere ga en ramme som vi kunne arrangere etter. Vi gjorde hele tiden løpende vurderinger, og da det fortsatt ble ansett som forsvarlig å ha arrangement med inntil 200 med nødvendige smitteverntiltak syns vi det var viktig å gjennomføre kongressen.

 

Påmeldingen åpnet tidlig på sommeren. Hvordan opplevde dere interessen for kongressen?

Bjørnhild: Det var stor interesse for å delta, vi hadde mange påmeldte tidlig, og venteliste for å få plass. Vi fikk henvendelser og noen avmeldinger i siste liten fordi folk ikke ville reise, men det var ikke noe problem å fylle opp plassene på kongressen. Vi fikk tilbakemeldinger på at det var et kjærkomment tilbud for de som var der, hvor de fikk møte kolleger og få faglig påfyll. Smitteverntiltakene var veldig godt ivaretatt og ble godt evaluert. Det fungerte også bra med digital forelesning fra bl.a en britisk og en amerikansk foredragsholder som naturlig nok ikke kunne komme til Oslo, selv om det ville vært bedre med fysisk tilstedeværelse.

 

Hva sier deltagerne i evalueringen om å være tilstede på kongressen i år? 

Bjørnhild: Vi fikk gode evalueringer, folk var fornøyd med det faglige - også de som gikk digitalt. Smitteverntiltakene vi hadde fikk også veldig høy score, det gjaldt både inne i salen med nummererte plasser og med plassering til lunsj og i fellesområdene.

 

Dere hadde omfattende smitteverntiltak bl.a med nummererte plasser før det ble et krav i Oslo. Hva vil du si om samarbeidet med Oslo Kongressenter i prosessen?

Bjørnhild: Vi hadde flere «runder» i planleggingen i forhold til at dette var nypløyd mark både for oss og dem og hvor strenge vi skulle være. Vi var nok ekstra oppmerksomme på å sikre nødvendige smitteverntiltak fordi deltagerne våre er helsepersonell. Oslo Kongressenter tok utfordringene på strak arm og løste alle utfordringene på en god måte.

Vi fikk forøvrig en kommentar på evalueringen om at det var fint med nummererte plasser, da slapp man å tenke på hvor man skulle sette seg selv, og så ble alle satt i lik situasjon og de ble kjent men nye folk på en ny måte. Vi hadde også noen som ville bytte plass for å få sitte med en kollega, men det tillot vi ikke.

 

Med din erfaring fra denne kongressen, hvilke tips har du for andre som vil arrangere konferanser nå?

Bjørnhild: Det går an å arrangere konferanser på en god måte og ivareta nødvendige smitteverntiltak. Man må være veldig tydelig i forkant - med informasjon til alle deltagere på forhånd om hvordan de skulle forholde seg, også om de skulle bli syk eller få symptomer når de er på kongressen. Det er viktig med god informasjon til alle involverte, gode smitteverntiltak og god logistikkplanlegging med konferansestedet man er på.

Til tross for smitteverntiltak og restriksjoner så klarte vi å lage den møteplassen som kongressen skulle være. Synd vi ikke kunne ha med flere, men sånn måtte det bli denne gangen.

Publisert 15. oktober 2020